Фермерите в Индия се справят с вредителите с помощта на Coca Cola и Pepsi

Фермерите от източната част на индийския щат Чатисгарх, използвали Кока Кола и Пепси като по-евтин заместител на пестициди, за да защитят своите оризови насаждения. Въпреки че от компаниите не са съгласни техните продукти да се използват по този начин, обаче, учените дават подкрепа на фермерите защо високото съдържание на захар в тези напитки би могла да бъде ефективна срещу вредителите.

 

Практиката за използване на безалкохолни напитки вместо пестициди, което е 10 пъти по-евтино, е придобила голяма популярност и в други части на Индия, с което продажбите на тези напитки рязко се повишават.

 

Селскостопанският експерт Devendra Sharma обяснява, че тези безалкохолни напитки също са вредни както и пестицидите, оттам идва и тяхната ефективност. Използването на захарен сироп не е нова практика, защото захарта привлича мравките, които пък се хранят с ларви от други вредни насекоми.

Неговият колега Sanket Thakur обяснява, че растенията директно се снабдяват с въглехидрати и захари и по този начин се увеличава имунитета.

 

Vikas Kocchar, регионаленият мениджър за връзки с обществеността и комуникации на Coca-Cola, твърди, че няма научна основа, за да се използват техните напитки като пестициди.

 

Anupam Верма, мениджър продажби на PepsiCo в Чатисгарх, обяснил, че продажбите в селските райони на страната се е увеличила с 20%, но ако е съществувала някаква истина в тези твърдения тогава компанията би предпочели да продава своите продукти като пестициди вместо напитки.

Вие си направете сметка какво пиете!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *